Gruszki wśród produkowanych w Polsce owoców generalnie nie mają dużego udziału. W 2020 roku, wg danych EUROSTAT, powierzchnia pod sadami gruszowymi zajmowała w naszym kraju 9,17 tys. ha, czyli ok 3% całkowitej powierzchni uprawy owoców w Polsce.
W ciągu ostatnich pięciu lat Polska zwiększała eksport gruszek średniorocznie o 16%, do poziomu 98,5 tys. ton w 2020 r., a przy wzroście importu w ostatnich 5 latach o 6% do poziomu 48,8 tys. ton t w 2020 r. Analizując powyższe dane należy zakładać znaczny udział reeksportu.
Jednocześnie w zwiększaniu eksportu gruszek w ostatnich latach tylko Turcja wyprzedziła Polskę (wzrost o 30%, ale do poziomu 64,5 tys. t w 2020 r). Dzięki szybkiemu wzrostowi eksportu gruszek, pod koniec 2020 roku Polska zajęła 9 miejsce na świecie wśród czołowych eksporterów gruszek, wyprzedzając Włochy i Portugalię.
Analizując wpływ białoruskiego embarga zauważamy drastyczny spadek eksportu gruszki z 3787.119 ton w styczniu 2021 roku do 1079.811 ton w styczniu 2022 r. Wyraźnie widać brak białoruskiego rynku do którego wysłano w styczniu ubiegłego roku 2876 t.
Obecnie eksport odbywa się do trzech odbiorców:Kazachstanu, Ukrainy i Mongolii.