Jabłka pozostają zdecydowanie najczęściej uprawianymi owocami w Niemczech, zajmując około 33 tys. ha, czyli 67% całkowitej powierzchni upraw drzew owocowych. Na podstawie danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) można stwierdzić, że w 2020 roku zebrano 1,16 mln ton jabłek. To o ponad 3% więcej niż rok wcześniej (991 500 ton), ale o 15% mniej w porównaniu z rekordowym rokiem 2018.
Według wrześniowej publikacji Destatis zbiory jabłek w 2021 r.to prawie 979 tys. ton, czyli o 4,5% mniej niż rok wcześniej. Główne obszary uprawy znajdują się w Badenii-Wirtembergii (region Bodensee), Dolnej Saksonii (Alte Land) oraz w Saksonii i zbiera się tam ponad dwie trzecie wszystkich jabłek produkowanych w Niemczech. Badenia-Wirtembergia jest najważniejszym landem niemieckim pod względem uprawy jabłek, z około jedną trzecią (36%) powierzchni upraw i zbiorów jabłek.
W ujęciu globalnym poziom produkcji jabłek w Niemczech daje temu krajowi dalszą niż dwudziestą pozycję na świecie i czwartą pozycję w Europie.
Przez brak danych statystycznych szacuje się, że trochę ponad 1 milion ton jabłek (produkcja +import-eksport) jest do zagospodarowania w kraju. Analizując strukturę produkcji widać, że znaczne ilości jabłek są kierowane do przetwórstwa. Według dostępnych danych statystycznych Eurostat, w 2020 roku około 28% całkowitego wolumenu produkowanych jabłek w Niemczech zostało skierowane do przetwórstwa (około 0,5 miliona ton), w tym znaczące ilości do produkcji cydru. Natomiast pozostała część (około 71%) jest kierowana na rynek świeży. Taki podział funkcjonuje w Niemczech od wielu lat.
W przypadku tego kraju, dane dotyczące struktury upraw poszczególnych odmian są trudno dostępne. Wg danych WAPA o stanach magazynowych w przechowalniach, można wydedukować, że w Niemczech Elstar jest najchętniej uprawianą odmianą jabłek z udziałem na poziomie około 21% całej produkcji. Na drugim miejscu jest odmiana Red Jonaprince z około 16% udziałem, a na 3 miejscu odmiana Braeburn z 14% udziałem. Gala i Jonagored mają ok. 9% udziału w zbiorach w Niemczech.
Jeśli chodzi o produkcję ekologiczną jabłek w Niemczech to brak jest oficjalnych danych na temat wielkości ich produkcji. Z danych federalnego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2019 roku jabłka ekologiczne uprawiano na trochę ponad 6 tys. hektarach. Opierając się na danych AMI, można stwierdzić, że w 2020 roku w Niemczech wyprodukowano tylko 12,6 tys. ton jabłek z certyfikatem produkcji ekologicznej, czyli ok. 1,2% całkowitych zbiorów. Najbardziej popularną odmianą jabłek odpornych na parcha i w związku z tym uprawianą jako ekologiczna jest odmiana Topaz. Do standardowych odmian w ekologicznej uprawie jabłek należą również Elstar i Jonagold, w południowych Niemczech rolnicy najchętniej wybierają Idared, Boskoop i Piros, a w północnych Niemczech Ingrid Marie i Holsteiner Cox.
W zestawieniu z całą produkcją jabłek w Niemczech, uprawy ekologiczne zajmują tylko 1% powierzchni upraw jabłek. Jednakże w ostatnich trzech latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania tego typu uprawą. Przełom nastąpił pomiędzy 2019 a 2020 rokiem, kiedy zbiory jabłek z upraw ekologicznych wzrosły aż o 85%. Jednocześnie szacunki AMI mówią o spadku zbiorów jabłek ekologicznych w Niemczech do 7,4 tys. ton, czyli o 50%. Większy udział w strukturze w Niemczech ma produkcja jabłek bez pozostałości środków ochrony roślin. Bazując na informacjach z rynku, szacuje się, że udział produkcji jabłek bez pozostałości wynosi 6-7% wolumenu produkowanych jabłek, a więc około 51 tys. t. Również brak jest informacji o dokładnej wielkości rynku w zakresie produkcji odmian klubowych jabłek. Z danych rynkowych wynika, że jest to najbardziej dynamicznie rozwijająca się część niemieckiej produkcji jabłek w ostatnich 5 latach.
Szacuje się, że odmiany klubowe w Niemczech stanowią obecnie ok. 6% rynku świeżych jabłek. Oznaczałoby to, że około 60 tys. ton jabłek jest produkowane jako odmiany klubowe.
c.d.n