Atrakcyjna odmiana gruszki wywodząca się z programu hodowlanego Bawarskiego Centrum Sadownictwa i Hodowli Owoców według producentów spełni oczekiwania konsumentów.
Cechą gruszek Alessia jest czerwony odcień. Plon owoców wynosi 90%, co odpowiada normom europejskim. Dojrzewają późno lub bardzo późno.
,,Ważne jest, aby gruszki nie spożywać od razu po zerwaniu z drzewa, czerwony kolor nie jest jeszcze oznaką dojrzewania. Musi być przechowywana przez 4 tygodnie w chłodni, a następnie nabiera brązowego odcienia, w pełni dojrzewa i ujawnia swój smak ”- powiedział dyrektor niemieckiego ośrodka hodowlanego.
Gruszki nowej odmiany są dość mrozoodporne. Nie ucierpią podczas na wiosennych przymrozki. Nawet młode drzewka „Alessii” dają dobre plony. Owoce są wystarczająco duże i mają atrakcyjną prezencję. A niezwykły kolor samej gruszki jest jej atrakcją.
Źródło i więcej informacji: Bayerisches Obstzenrum GmbH & Co. KG