piątek, 26 kwiecień 2024

Komisja Europejska opublikowała  przygotowany we współpracy z ECORYS i Uniwersytetem Wageningen, raport dotyczący trendów w imporcie produktów rolno-spożywczych w UE.

W badaniu przeanalizowano wpływ importu produktów rolno-spożywczych na produkcję rolną i sektory przetwórstwa rolno-spożywczego w UE, w tym skutki gospodarcze, społeczne i środowiskowe w okresie badawczym 2005–2018. Publikacja składa się z 13 pytań badawczych, na które udzielono odpowiedzi za pośrednictwem  części opisowej oraz  części analitycznej, uzupełnionych o pięć szczegółowych studiów przypadku dotyczących produktów. W badaniu stwierdzono, że wpływ importu produktów rolno-spożywczych był głównie komplementarny, ale także konkurencyjny, zastępując produkcję UE w przypadku ograniczonej liczby produktów.

W przypadku niektórych produktów zależność od importu sugeruje potencjalne narażenie na pewne zagrożenia gospodarcze i środowiskowe. Aby je złagodzić, można zastosować szereg środków. Ponieważ wzrost importu produktów rolno-spożywczych w różny sposób wpłynął na podmioty łańcucha wartości, podmioty te polegały na instrumentach polityki i środkach biznesowych w celu złagodzenia negatywnych skutków zmian w przepływach importowych i wzmocnienia pozytywnych skutków. Zmiana w imporcie produktów rolno-spożywczych jest jednym z wielu czynników przyczyniających się do zmian strukturalnych w rolnictwie UE, odpływu siły roboczej i konkurencyjności unijnego sektora rolno-spożywczego.

W latach 2005-2018 import produktów rolno-spożywczych do UE składał się głównie z produktów surowych i pośrednich, a udział produktów gotowych spadał. Ich pochodzenie również ewoluowało, przechodząc proces dywersyfikacji. Wzrósł udział importu z krajów europejskich (spoza UE) i Azji Południowo-Wschodniej, natomiast z Ameryki Południowej spadł w ujęciu względnym. Ogólnie rzecz biorąc, wpływ importu produktów rolno-spożywczych ma głównie charakter uzupełniający w stosunku do produkcji UE, przy ograniczonym zastępowaniu.

 Raport zawiera też kilka pytań dotyczących tego, jakie czynniki pomogły lub utrudniły uczestnikom łańcucha wartości poradzenie sobie ze zwiększonymi przepływami importowymi lub czerpanie z nich korzyści.

Źródło:ec.europa

Log in or Sign up