Uniwersytet w Wageningen opublikował „Ocenę wpływu celów zielonego ładu WE 2030 na zrównoważoną produkcję roślinną” Badania obejmują, między innymi , produkcję jabłek.
Zrównoważona produkcja roślinna jest w coraz większym stopniu przedmiotem zainteresowania polityki europejskiej. Strategia ,, od pola do stołu” i Strategie bioróżnorodności leżą u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu. Celem jest wytwarzanie żywności zdrowej i w sposób przyjazny dla środowiska.
Cel ten stwarza wyzwania zarówno dla podmiotów publicznych jak i prywatnych.
Opracowano cztery scenariusze:
(1) ograniczenie stosowania i ryzyka pestycydów,
(2) ograniczenie zużycia i strat składników pokarmowych,
(3) zwiększenie powierzchni pod uprawę ekologiczną
(4) połączenie scenariuszy 1 i 2 r.
Ocenę skutków przeprowadzono na poziomie gospodarstwa, obejmując dziesięć upraw i siedem krajów UE wybranych losowo .
Jeśli chodzi o Polskę w raporcie czytamy między innymi, że realizacja celów zmniejszenia stosowania pestycydów poskutkuje redukcją plonów: 20% , porównując np. Włochy będzie to 8%.
Analiza naukowców dotyczyła konsekwencji zmian dla wielkości produkcji upraw w UE, cen rynkowych, handlu międzynarodowego i pośredniego użytkowania gruntów.
Wysnuto następujące wnioski:
- Ograniczenie stosowania pestycydów będzie miało znaczący wpływ na poziom plonów, przy przewidywanych stratach plonów między 2% a 30% w zależności od zastosowanego scenariusza
-Skutki realizacji celów strategii ,,od pola do stołu” w przypadku upraw trwałych, takich jak winogrona, jabłka, owoce cytrusowe, są większe niż w przypadku upraw rocznych, ponieważ uprawy trwałe mają mniej dostępnych opcji ograniczania skutków
-Straty w produkcji wynikają ze strat w plonach oraz strat jakościowych
- Import do UE ma tendencję do wzrostu, podczas gdy eksport UE będzie nadal spadał
Więcej w raporcie:edepot.wur.nl/558517