PROGNOSFRUIT 2023 odbywa się w Trentino we Włoszech, w pierwszych dniach gromadząc ponad 300 delegatów z sektora jabłek i gruszek z Europy i spoza niej. Podczas pierwszych sesji konferencji opublikowano szacunki prognoz zbiorów jabłek i gruszek na nadchodzący sezon.
Szacuje się, że w 2023 r. produkcja jabłek w UE dla krajów o największej produkcji przyczyniających się do prognozy spadnie o 3,3% w porównaniu z rokiem ubiegłym, do łącznej ilości 11 410 681 t. Jednak tegoroczne zbiory są zgodne ze średnią z poprzednich 3 lat (+0,3%). Jeśli chodzi o główne odmiany, Golden Delicious ma wzrosnąć o 11,7% do łącznej ilości 2.167.899 t. Gala, druga co do wielkości odmiana, ma wzrosnąć o 4,8% (łącznie 1.527.179 t). Z drugiej strony oczekuje się, że zarówno Red Delicious, jak i Idared spadną w produkcji (odpowiednio -10% i -6,1%).
Szacuje się, że zbiory gruszek w UE w 2023 r. spadną o 12,9 proc. w porównaniu z ubiegłorocznymi zbiorami o łącznej masie 1 745 632 t. Spadek ten wynika z wyraźnego spadku produkcji we Włoszech (-63% w porównaniu z 2022 r.), a także zmniejszenia wolumenów francuskich i holenderskich (odpowiednio -28,6% i -3,1%). Szacuje się, że w 2023 roku produkcja gruszek konferencyjnych wzrośnie o 8%, osiągając 928,081 t. Z drugiej strony oczekuje się, że produkcja gruszek William BC spadnie o 36,8%, podczas gdy produkcja Abate Fetel ma spaść do 52.846 t (-69.3%)
Europejskie tendencje są podobne do innych krajów półkuli północnej, takich jak Chiny (których zbiory jabłek pozostaną stabilne na poziomie 37,2 mln t), podczas gdy USA spodziewają się zbiorów jabłek na poziomie 4,5 mln t (3,6% mniej niż w 2022 r.). Oczekuje się również, że zbiory jabłek w Indiach spadną o ponad 30% (łącznie 1,9 mln t). Przewiduje się, że produkcja gruszek w USA spadnie o 3,7% (łącznie 502 000 t), podczas gdy produkcja w Chinach wzrośnie o 10% (17,6 mln t).
Sekretarz Generalny WAPA Philippe Binard skomentował prognozowane dane: "Sezon rozpoczyna się na pozytywnym tle w oparciu o stosunkowo niskie plony, brak pokrywania się z półkulą południową, puste zapasy z poprzedniego sezonu i odnowieniem sadów". Dodał: "Będziemy musieli nadal monitorować warunki klimatyczne, a także łagodzić szkodniki i choroby, jednocześnie zajmując się kwestiami geopolitycznymi i dostępem do rynku". Patrząc w przyszłość, Binard podsumował: "W nadchodzącym sezonie pojawią się wspaniałe możliwości stymulowania konsumpcji jabłek i gruszek, przy jednoczesnym podniesieniu cen, aby dopasować je do jakości i korzyści środowiskowych, odżywczych i zdrowotnych jabłek i gruszek
Źródło: WAPA